Duurzaamheid

Vis à Vis heeft tijdens de bouw van de Rode Haring een uitgebreid aantal duurzaamheidsmaatregelen getroffen met als doel een energie neutraal gebouw. Dit is mede mogelijk gemaakt door Energie Werkt! en Nuon. 

Voor de verwarming van het gebouw is gekozen voor een lucht warmtepomp, die je kunt beschouwen als een omgekeerd werkende koelkast. Deze warmtepomp verplaatst de omgevingswarmte. Dit is 3,5 keer efficiënter dan standaard verwarmingsmethoden. De warmtepomp werkt op elektriciteit, die opgewekt wordt door zonnepanelen. Het totale elektriciteitsverbruik wordt zo veel mogelijk duurzaam opgewekt doordat op het complete dak zonnepanelen zijn geplaatst.  

Ook wordt er gebruik gemaakt van balansventilatie met warmteterugwinning. Hierbij wordt de warmte van vervuilde, afgevoerde lucht gebruikt voor het opwarmen van nieuwe, verse lucht die naar binnen wordt geblazen. De nieuwste PVT-panelen zijn ingezet. Dit zijn zonnepanelen die tegelijkertijd elektriciteit en warm water maken. De panelen worden gekoeld met water waardoor ze efficiënter werken. De afgevoerde warmte wordt gebruikt voor de warmwater voorzieningen in het gebouw.

Uiteraard bestaat de verlichting uit zuinige LED lampen. Door middel van aanwezigheidsdetectie en daglicht sensoren wordt het licht aan- of uitgeschakeld.

Met deze maatregelen wekt het gebouw net zoveel energie op als het verbruikt, waardoor deze jarenlang energieneutraal zal zijn.