Over de makers

Marianne Seine

Artistieke kern

Marianne Seine is één van de oprichters van theatergezelschap Vis à Vis en maakt deel uit van zowel de artistieke kern, maar speelt ook mee in de voorstelling. Ze reist met Vis à Vis sinds 1990 de wereld rond met spectaculaire zomervoorstellingen en locatieprojecten.

Marinus Vroom

Marinus Vroom

Artistieke kern

Marinus Vroom is één van de oprichters van theatergezelschap Vis à Vis en maakt deel uit van zowel de artistieke kern, maar speelt ook mee in de voorstellingen. In de winter maakt Marinus ook deel uit van het ontwerpers team van het Ice Hotel in Zweden en hij is tevens videomaker.

Tom Ryser

Regisseur

Tom Ryser, geboren in Basel, is een getrainde acteur en werkzaam als freelance regisseur, acteur en choreograaf in Europa sinds de 1996. Ryser is werkzaam in de vakgebieden dans, theater, circus en opera en werkt met weinig of enkele honderden performers. Hij creëerde o.a. een ballet met apparatuur voor de Expo02 en de "Rocket Symphony", een stuk voor 16 solisten, met vuurwerk en een koor voor de heropening van de Royal Festival Hall in Londen.

Micheal Helmerhorst

Michael Helmerhorst

Scriptadviseur

Michael Helmerhorst is sinds de "geboorte" van het theatergezelschap betrokken bij de kern en heeft in meerdere voorstellingen meegespeeld. Naast Vis à Vis is Michael ook werkzaam als regisseur en acteur.

Idwinge Boetes

Regie assistent

Idwinge heeft Theater- en Grafischevormgeving gestudeerd aan de kunstacademie. Ze is veelzijdig; werkzaam in de theater-, musical-, en festivalbranche. Van voorstellingsleider tot regie (assistent), licht en productie!

Anna Katic

Anne Katic

Actrice

Anne Katic is afgestudeerd aan de theaterdocenten opleiding in Leeuwarden. Een deel van haar studie volgde zij aan de toneelschool in Zagreb, Kroatië. Nog voor haar afstuderen werd zij gecast voor de rol van Vara in de Vis à Vis voorstelling HaRT.

“Vis à Vis is een intense ervaring, ik scheur rond achterop scooters, speel drijfnat solo's in het water en word de lucht in gelanceerd.”

Doortje Peters

Actrice

Doortje heeft een achtergrond in de rhythm tapdance en maakt vanuit haar company ‘Tappin-It Collective’ theatrale tapvoorstellingen. Naast danseres en actrice is ze ook drummer in een band. Haar veelzijdigheid is haar kracht.

“Ik benader tap als een percussie-instrument waarbij improvisatie een van mijn favoriete aspecten is”

Dorus van der Meer

Acteur

Dorus is na zijn jeugdige periode van 'joie de vivre!' aan de ArtEZ Hogeschool voor de kunstenbegonnen begonnen met de acteursopleiding. Hij was o.a. acteur, oprichter en maker bij theatergroep WAK en bij TG Kalsnikov. In zijn vrije tijd is hij stiekem ook nog eens een goede kok...

"Je moet zeker de dingen doen waar je gelukkig van wordt, anders ben je niet goed bezig!"

Gerold Guthman

Gerold Guthman

Acteur

Gerold Guthman studeerde in 1994 af aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij speelde onder andere bij Wederzijds, Teneeter, Kalebas, Toneelschap Beumer & Drost, Theatergroep Maccus en was vaste acteur bij Het Syndicaat.    

Rutger Buiter

Rutger Buiter

Acteur

Rutger Buiter is beedend theatermaker en acteur met zo’n 14 jaar ervaring in het bedenken, maken en spelen van groot beeldend locatietheater. Met Theatergroep The Lunatics heeft hij veel voorstellingen gemaakt en hiermee de wereld rondgereisd.

Zijn typerende speelstijl en gevoel voor slapstick maken hem herkenbaar op de theatervloer.

Jan Willem van der Schoot

Jan Willem van der Schoot

Decorontwerper

Jan Willem van der Schoot, artdirector en setdesigner voor film, tv en theater, uitvinder en meubelontwerper. Hij onderscheid zich door zijn affiniteit met techniek en is ontwerper van vele giganische decors van Vis à Vis en de kamers uit het Icehotel in Zweden.

Niels de Witt

Decorontwerper

Niels heeft Production Design gestudeerd op de Nederlandse Film Academie. Naast theater werk hij ook in de filmwereld.

“Ik vind het leuk om rare ontwerpen mogelijk te maken en problemen praktisch op te lossen.”

David Jansen

Decorbouwer

David, Technisch producent bij het Amsterdam Light festival en Hoofd Techniek van het Oerol Festival - heeft aan verschillende Vis à Vis voorstellingen meegebouwd. Zijn eerste productie was Bij nacht en Ontij verder werkte hij mee aan de De Lancering, Silo 8, Hart, Exit en Mare.

Eveline Didderen

Decorbouwer

Eveline heeft Theatervormgeving aan de HKU gestudeerd. Ze heeft veel decor en kostuums gemaakt voor kindertheater en bands en heeft o.a. de succesvolle kindervoorstelling GRRRRROENTEN gemaakt.  

"Het leukste aan mijn werk bij Vis à Vis is dat we als team een enorme vrijheid hebben. We kunnen alle kanten op met onze creativiteit waardoor de meest waanzinnige decorstukken ontspruiten."

Lucas Brouwer

Lucas Brouwer

Decorbouwer

Lucas heeft aan de kunstacademie Beeldhouwen gestudeerd en is vanaf de voorstelling Silo 8 betrokken bij Vis à Vis. Hij is op bijzondere wijze in aanraking gekomen met het theatergezelschap.

"Ik kwam hier om één dag te helpen, maar sindsdien ben ik niet meer weg gegaan!"

Margot Schulz

Decorbouwer

Margo heeft MTS bouwkunde en HBO Industrieel Produkt Ontwerpen gestudeerd en is dit jaar voor het eerst werkzaam bij Vis à Vis. Ze heeft er al heel wat gemaakte decorstukken op zitten voor de voorstelling MARE.

Alexandra Dragne

Decorbouwer

Alexandra Dragne heeft Interior Design en Scenografie gestudeerd. Ze was onderdeel van de expo ‘Shifting Spaces’ in W139, waar zij haar installatie “Immersive Objects” presenteerde en “A teahouse ritual” i.s.m. Hannah Mjølsnes.

“Ik heb ooit onder een bureau geleefd en zelfs een tijdje midden in Amsterdam in een expo.”

Bart-Jan Oosting

Live muziek

Bart-Jan heeft al doende de fijne kneepjes van het vak geleerd. Als onervaren 18 jarige werd hij gevraagd om de techniek te doen voor een band. Van het een kwam het ander en zo heeft deze autodidact zich ontwikkeld tot een uitvoerend muzikant, speler én theater technicus.

"Ik gooi mezelf graag in het diepe om iets te doen waarvan ik denk dat ik het kan"

Erik Hofland

Live muziek

Al op jonge leeftijd wist Erik dat hij muzikant wilden worden. Tijdens zijn opleiding aan het Conservatorium van Den Haag kreeg hij een platencontract aangeboden bij Universal Music en besloot er vol voor te gaan. Sindsdien heeft hij zich als semi-autodidact ontwikkeld tot muzikant en componist voor film en theater.

"Ik heb zoveel meegemaakt bij Vis à Vis, ik weet nog dat ik bij Daklozen on Ice naast muziek maken ook nog eens voor het eerst moest acteren én dat op schaatsen!"

Isabel Nielen

Lichtontwerper

Vanuit een achtergrond in de beeldende kunst werkte Isabel Nielen (1964) vele jaren als lichtontwerper voor theater, dans en opera binnen en buiten reguliere podia. Locatietheater werd haar specialiteit, onder meer bij Dogtroep van 1992-1999, de Lunatics en Anouk van Dijk DC.

Floris Berendse en Sjoerd Hogendoorn assisteerden Isabel tijdens het maken van het lichtplan voor MARE. 

Sjoerd Hogendoorn

Lichttechnicus

Sjoerd heeft Podium- en Evenemententechniek/Rigging gestudeerd aan de MBO Theaterschool. Hij was eerder ook werkzaam voor Over 't IJ Festival. 

Miek Uittenhout

Kostuumontwerper

Miek is beeldend kunstenaar, kostuum- en setontwerper en fotograaf. Ze heeft Theatervormgeving gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voor Vis à Vis ontworp zij eerder al de kostuums voor de voorstelling EXIT. 

Martine Douma

Kostuummaker

Martine heeft jaren ervaring als kostuummaker voor verschillende theatergezelschappen. Het kostuum team werkt nauw samen met Miek Uittenhout om haar ontwerpen tot realiteit te brengen. Hierbij werden ze ondersteund door Renske Kraakman en Merel Kaspers. 

Hermien Hollander

Kostuummaker

Hermien heeft jaren ervaring als kostuummaker voor verschillende theatergezelschappen. 

Robert Nieuwenhuis

Technisch coördinator

Robert heeft een brede technische opleiding gevolgd waarna hij werkzaam was voor verschillende technische bedrijven. Sinds 1997 is hij zich gaan specialiseren in theatertechniek. De afgelopen jaren heeft hij o.a. meegewerkt aan Soldaat van Oranje, ANNE en verschillende grote producties van Joop van den Ende Theaterproducties. 

Wybe Jongenelen

Wybe Jongenelen

Geluidstechnicus 

Wybe draait al heel wat jaren mee bij Vis à Vis, hij helpt allround mee aan de realisatie en opbouw van de voorstellingen. 

Arnoud Kaldeway

Arnoud Kaldeway

Technicus 

Arnoud heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd en is met een bijzondere route bij techniek terecht gekomen.

"Ik had een baantje als pretparkmedewerker en was destijds gevraagd om te helpen bij de stuntshows in het park en voor ik het wist was ik als technicus werkzaam!"

 

David Dik

David Dik

Technicus 

David is zelfstandig ondernemer op het gebied van theater, evenementen en decor. Zijn passie ligt in het maken/creerën van licht, decor, stands en interieurs. Hij begon als stagiair bij Vis à Vis en is inmiddels niet meer weg te denken uit het techniekteam. 

Mariken de Bruin

Stage hand 

Mariken heeft de Artiestenopleiding afgerond en aansluitend Theatervormgeving gestudeerd aan de HKU. Tijdens haar opleidingen kwam ze er achter dat ze achter de schermen werken erg leuk vond. In 2016 rondde ze haar stage techniek af bij Vis à Vis en nu staat ze als duiker in MARE.

"Ik ga uitdagingen zeker niet uit de weg en houd van gevarieerd werk."

Max van de Veerdonk

Stage hand 

Max heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en daarna Product Design bij Artez Arnhem. Deze combi geeft leuke inzichten en creatieve ontwerp keuzes, die goed passen bij de werkwijze van Vis à Vis.

"Als kind mee gereisd met het theatergezelschap en nu ben ik er zelf aan het werk!"

Arjan van Drunen

Special effects 

Arjan heeft de Las- en metaalopleiding gevolgd en is door zijn baan in de metaaltechniek in aanraking gekomen met theater. Tijdens een bedrijfsuitje bij Oerol raakte hij gefascineerd door de wereld van theater en decor. Hij besloot zichzelf als autodidact zo veel mogelijk te ontwikkelen op creatief vlak en is een special effects professional geworden voor film en theater.

"Als je zoveel mogelijk verschillende dingen doet kom je uiteindelijk wel waar je moet zijn"
Jeroen Henstra

Jeroen Henstra

Special effects 

Jeroen heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie en het Sandberg Instituut. Werkzaam als Decorbouwer, Special Effects en Technisch Producent. Voor hem ligt de essentie van zijn werk in de passie voor het vak en het plezier ervan. 

Maarten Meijer

Special effects 

Maarten werkt al jaren voor Vis à Vis en is één van de kraandrijvers. Daarnaast werkt hij tijdens de voorstellingen backstage mee om alles in goede banen te leiden. 

Lieven Slabbink

Pyrotechniek 

Lieven maakt constructies, decors en effecten voor theater, film, evenementen en instructiedoeleinden. 

Ton Soepenberg

Hijswerk & Veiligheid

Hij studeerde o.a. Werktuigbouw en Elektronica en specialiseerde zich in complexe theatertechniek, waarbij diverse disciplines nauw met elkaar verbonden zijn (mechanica, elektronica, hydrauliek/pneumatiek, diverse hijstechnieken enz.). Ton was jarenlang actief als troubleshooter, supervisor en mediator in tal van grote theaterproducties in binnen- en buitenland. Daarnaast reisde hij als uitvoerend producent en tour director de hele wereld over met internationale gezelschappen als o.a. Riverdance, Spirit of the Dance, La La La Human Steps.

Anke Endeman

Productieleider 

Anke heeft Media en Entertainment Management gestudeerd zowel in Nederlands als Engeland. Ze wist al vrij snel dat ze in de evenementenbranche wilde werken en heeft door de jaren heen veel grote projecten gedaan. 

"Het leukste aan mijn werk vind ik het samenbrengen van zoveel verschillende mensen, publiek en crew. Hen een fijne tijd zien hebben, daar geniet ik het meest van!"

Thijs de Bruijn

Thijs de Bruijn

Productie assistent

Thijs heeft Theatermanagement gestudeerd aan de HKU. In zijn derde jaar is hij stage gaan lopen bij de voorstelling Picnic van Vis à Vis. Sindsdien is hij bij het theatergezelschap werkzaam.

"Het leuke aan mijn werk is dat ik met een leuk team werk, veel afwisseling heb en in de buitenlucht aan de slag kan."

Jasha Minkjan

Productie assistent

Jasha studeerde Animatie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en heeft o.a. als animator gewerkt voor de VPRO en Theater Youn Ones. Zelf speelt ze ook in theaterstukken en heeft ze onlangs haar eerste eigen voorstelling geregisseerd. Hierbij heeft ze een brug geslagen tussen het organisch proces van een acteur en de vastigheid van animaties.

"Ik wil graag de wisselwerking onderzoeken tussen theater en animaties!" 

Anne van Delden

Productie assistent

Anne studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. 

Paul van Os

Productie assistent

Paul heeft met zijn technische achtergrond de afgelopen 40 jaar als theatertechnicus mogen werken voor de meest geweldige voorstellingen en in de mooiste theaters. Door de jaren heen heeft hij zich veel disciplines eigen gemaakt: licht, geluid, AV projecties, decor en nog veel meer!

"Ik ben begonnen als vrijwilliger bij de voorstelling EXIT  en draag nu voor het derde seizoen mijn steentje bij!"

Juliette Veckens

Aankleding terrein Vis à Vis

Juliette studeerde Architectuur en werkt nu aan kunst installaties, grafische vormgeving en fotografie.